Assalamualaikum, .....
Setelah sekian lamanya tidak menulis.. Okay kali ni memang tak nak tulis mukhadimah panjang - panjang . Sebab yang penting sekarang adalah resepi spaghetti black paper yg ramai menggemarinya bila mana kami buat.... Kalau ada hari2 istimewa ja kami buat atau permintaan ramai ......
Jadinya hari ni, nak tulis resepi ni pon permintaan ramai... So nanti kalau yg mana kawan2 ambik resepi ni share la gambaq dengan kami.. 😊😊😊😊❤️❤️
Mungkin hampa akan nampak macam sama ja resepi...heheheheh cuma tukar sikit-sikit saja
buang yang mana tak perlu ganti mana yang nak guna..
Setelah sekian lamanya tidak menulis.. Okay kali ni memang tak nak tulis mukhadimah panjang - panjang . Sebab yang penting sekarang adalah resepi spaghetti black paper yg ramai menggemarinya bila mana kami buat.... Kalau ada hari2 istimewa ja kami buat atau permintaan ramai ......
Jadinya hari ni, nak tulis resepi ni pon permintaan ramai... So nanti kalau yg mana kawan2 ambik resepi ni share la gambaq dengan kami.. 😊😊😊😊❤️❤️
Mungkin hampa akan nampak macam sama ja resepi...heheheheh cuma tukar sikit-sikit saja
buang yang mana tak perlu ganti mana yang nak guna..
Resepi spaghetti black paper
Bahan-bahan
1 bungkus spaghetti
*ikut la nak beli jenama apa pun asalkan dia tulis dekat depan tu spaghetti bukan angel hair..sebab angel hair dia kecik..spaghhetti dia besar dan tebal sikit.*
2 ulas bawang hollen @ bawang merah @ bawang besar
*bawang ni hampa potong bagi dadu,,dadu kecik-kecik tau bukan besar gedabak...kalau jenis yang suka bawang banyak letak la banyak..kikiki kalau tak suka letak sikit ja okay..pandai-pandai la yer..
4 ulas bawang putih
*ulas kecik-kecik tu tau bukan yang segugus ea orang panggil..*
800 g Daging kisar @ ayam kisar
*untuk hilangkan bau hanyir daging ,hampa boleh basuh dengan tepung gadum..basuhhh elok-elok dan tapis*
1 bungkus Sosej
*yang ni adalah hiasan atau tambahan untuk bagi nampak banyak dan menyelerakan*
5 sudu atau ikut cita rasa sos black paper
*kami selalu guna sos black paper yang jenama kimball..sebab sos black paper dia Terbaikkkk..jangan terlalu banyak tau,sebab lada hitam ni dia kalau terlebih letak dia akan jadi panas dalam atau org cakap pedas la..tapi bukan pedas pon...*
1 tin/botol Air putih
*air ni agak-agak ja ,kalau nak kuah tu pekat so jangan letak banyak*
Garam
*secubit rasa*
Gula
*secubit rasa*
Cendawan Butang
*beli dalam tin..banyak ja ada jual..tapi sebellum tu tengok logo halal..*
lobak merah
lobak merah
*kami suka potong panjang2 yang diameter tu kira dia tak panjang sangat..kami suka letak bagi dia nampak warna sikit..baru selera wak*
ramuan rahsia yg tak jadi rahsia dah..TELUR..yup letak telur ayam sebijik..kacau-kacau lepas letak dalam kuah yang tengah mendidih.tujuan dia bagi rasa lemak-lemak cream gitu...dan bagi dia punya kuah pekat.
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
cara-cara memasak
1.Masukkan minyak masak atau olive oil..lepas dah panas minyak masak tu..
2.Tumis Bawang (semua jenis bawang)..pastikan semuanya masak kekuningan dan naik bau
3.Masukkan daging kisar ..pastikan daging kisar tersebut tidak bergumpal.hampa kacau-kacau bagi dia terlerai semua daging kisar.kemudia bagi daging kisar tu betul-betul masak.jangan bagi mentah tau.
4.masukkan sos black paper .kemudia kacau bagi sebati semua daging kisar tadi dengan sos black paper.
5.masukkan air putih dan gaul semuanya dengan sebati..
6.Apabila dah mendidih masukkan garam dan gula.
7.kemudian masukkan cendawan butang.
8.gaul bagi rata dengan api yang pelahan.
10.masukkan telur kedalam kuah yang menggelegak kacau jangan bagi dia terlampau masak..kiranya lepas masuktu terus kacau.
11.masukkan sosej.
12.cuba rasa..kalau ada kurang rasa tambah garam or gula ...jangan guna serbuk perasa tak elok untuk masakan..biar dia ori punya okay..
13.untuk bagi kepekatan kuah lagi boleh tambah (tepung jagung+air)
kalau tak nak pekat tak yah letak biar macam tu ja...
14.untuk bagi tambah perencah dalam tu.boleh letak meatball..
15.Rebus spaghetti dengan (air+secubit garam+ minyak)
16.Lepas dah kembang tapis kemudia boleh gaul spaghetti tu dengan olive oil dan daun pudina tak pon daun sup dan daun bawang ( yg dipotong halus mulus dan lumat)kikikiki
siapppp selamat menjamu selera..kalau hampa ambik resepi ni jangan lupa komen di bawah okay,lot of love
❤❤❤❤❤❤❤❤
No comments:
Post a Comment