Pages

Sunday, August 4, 2019

Resepi mee sizzling paduuuuuu!!!

Assalamualaikum  
Hai.. Hai.. Hai... 
Teringat lagu p. Ramle yg cerita labu labi . 
Lirit dia mcm ni "masak memasak serah padaku" .. Gitu

Mee sizzling . Sedap kan... Pertama kali kami makan masa giant Perlis bukak.. Hahahhaha sebelum tu x dak ka . Entahla  ada la kot cuba kami tak perasan kewujudan dia . Ya la . Mee sizzling ni jenis masakan org cina ... Tapi apabila hidup di Malaysia semua kita makan kalau halal .. Betoi dak .. Sambung cerita, masa tu ingat lagi kami nk lepak2 dengan kawan kawan kami. Pastu depa order mee sizzling.. Kami mula tu terpinga-pinga.. Apakah benda tu.. Pastu tak pa la kita try.. Makan-makan . Sedap pulak .. Masyukk ❤️❤️❤️❤️

Lepastu bila p giant dengan kawan2 mesti menu tu yg order . Tak tahu order benda lain dh.. Kikiki tapi tu la mau makan selalu parah gak la sebab harga dia 1 pinggan dlm Rm5.50 atau 6.50 entah . Ingat2 lupa sebab lama tak makan kat situ .... Pastu kalau tambah telur tambah rm1 .. Kalau yg tak reti makan mereka akan ckp muak makan dgn telur . Biar kuah dia ja .. 

Ha... Satu lagi  kuah dia sama ja kalau kita mintak kuah cendawan yg tu jugak dia bagi . Kalau mintak kuah Black paper yg tu jugak dia bagi . Cuma kalau cendawan dia bagi La cendawan sikit . Pastu kalau Black paper dia tabur sikit Black paper . 
Bila makan sekali rasa nak lagi dan lagi . 

Pastu mcm rasa tak boleh jadi.. Kena buat sendiri baru puas makan .. 


*Maka terjadila resepi sizzling cara missF*
❤️❤️❤️❤️❤️


Bahan-bahan kuah  

5 ulas Bawang putih 
1 ulas bawang merah (guna yang saiz comel ja . Jgn besaq pulak) 
1/5  (suku) Halia 
3@5Cili kering (ikut tahap kepedasan yang nak) 
5 sudu SOS tiram (Agak2 kalau x cukup tambah) 
Serbuk lada hitam 
Tepung jagung 
Cendawan kering 
Ayam 
Sosej (kalau nak letak bagi banyak boleh ja) 
Air 
Garam 
Gula 
(amaran jgn letak serbuk perasa kejap lagi botak hampa) 



Bahan-bahan untuk makan . 
Mee sizzling atau mee sanggul atau meggi kosong. 
Sayur sawi 
Telur (kalau nak . Tak nak xyah letak) 













Cara2 memasak 

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah, cili kering .. 

2.apabila dah naik bau dan warna yg cantik masukkan isi ayam yg dipotong comel2 atau pon saiz yang dikehendaki.. 
*kalau nak ayam yg jenis goreng letak hujung pon x apa.. Ni letak awal sebab nak bagi dia masak DENGn betoi *

3.apabila ayam dh masak,masukkan sos tiram dan sedikit air.. Gaul sebati dgn ayam tadi . 

4.masukakn air yg lebih banyak untuk jadikan kuah . Kuantiti air ikut la . Kalau nak banyak letak banyak.. Tapi kena pandai bajet la dgn sos tiram tadi . Kalau dah terlajak letak banyak air . Cover dengan masukkan sos tiram lagi.. 

5.biarkan kuah tersebut mendidih dulu . Kemudia masukkan garam dan gula. 

6.masukkan serbuk lada hitam 

7.masukkan sosej (kalau nak) 

8.masukan air tepung jagung untuk kepekatan kuah.. 

9.masukakn cendawan kering yang telah pon kembang yg di rendam seketika sehingga kembang tadi .... Potong la comel2 tak akan nk letak satu terus ... Boleh tngk gmbq sat lagi .. 

10..boleh rasa dan tutup api.. Kalau ada kurang rasa tambah apa yg patut . Memasak perlu yakin.. 


Cara nak hidang 

1. Rebus atau celor mee sizzling tadi sehingga boleh makan 

2.sawi celor jugak 

3.kalau ada pinggan yg utk sizzling tu buat la Ala2 mcm kat kedai . Kalau tak ada ikut cara kami . 

4 ambil pan yg kuali leper tu masukkan mee sizzling,  kuah yg kita buat tadi, sayur yg di celor dan telur . Kemudia hidang dlm pinggan.. Bawak terus kepada tuan yg nk makan . Lepastu kalau ramai telur tu boleh ja nak rebus atau goreng gedik 2 .. 

Cara kami . Sebab x ramai makan kat rumah jadi kami hidang sorang2 . Kira Ala2 kat kedai la . Berasap ja masa makan .. 


Tadaaaaaaa... Dah siap ..... Okay mee boleh guna Mee apa2 yg hampa suka.. Terserah... Selamat menjamu selera ❤️❤️❤️❤️❤️

















No comments:

Post a Comment